Agenda

  • Elke woensdag marktbespeling carillon van 10.00 tot 11.00 uur
  • Eerste zondag van de maand, de Culturele Zondag, carillonbespeling van 14.00 tot 15.00 uur

Bespelingen 2023

Culturele Zondag 3 december 2023

Komende zondag 3 december is er van 14.00 -15.00 uur weer het maandelijkse beiaardconcert tijdens de culturele zondag. Deze zondag in december is de dag dat de Sint het extra druk heeft, daarom zitten er in het programma diverse bewerkingen voor beiaard van werken die oorspronkelijk voor solo instrumenten, piano of orkest zijn gecomponeerd, met daarin bekende sinterklaasliederen verwerkt.
Onder meer klinkt de variatiereeks over ‘O du lieber Augustin’ (melodie van ‘Daar wordt aan de deur geklopt) van A.Stadler en het Menuetto en Trio uit de Symhonie 33 van P. Wranitzky waar in het trio dezelfde bekende sinterklaas melodie verstopt zit. Ook klinken de variaties over “Zie ginds komt de stoomboot”van Kor Kuiler. En uiteraard klinken daarnaast veel andere overbekende sinterklaasliederen vanaf de Martinitoren.
En last but not least…..wat natuurlijk niet mag ontbreken is het Doesburgs Sinterklaaslied wat voor de landelijke Sinterklaasintocht in 1995 is gecomponeerd.

Een weekend lang jazz en blues uit de Martinitoren

In het weekend van 3 t/m 5 november 2023 vindt in Doesburg weer het Jazzfestival plaats.
Op Culturele Zondag 5 november speelt Frans Haagen tussen 15.00 en 16.00 uur bekende
jazzclassics als All of me, Lullaby of birdland en Satin doll.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is op Culturele Zondag, begint de bespeling dus om 15.00 uur
ipv om 14.00 uur.

In dit weekend, dus op 3,4, en 5 november staan  ook de kwartiermelodieën In het teken van jazz.
Afwisselend op de kwartieren voor en na het uur en op elk heel en half uur horen we Georgia, ‘in ieder geval iets van Gershwin’, Brubecks Take Five, Ain’t Misbehavin’, Pallissander Rag, Jazzy Little Brown en Fascinating.

Culturele Zondagbespeling 1 oktober

Gastbeiaardier Wim Ruitenbeek zal op 1 oktober de Culturele Zondagbespeling verzorgen, van 14.00 tot 15.00 uur.
Wim Ruitenbeek (1978) leerde beiaardspelen van de Nijkerkse stadsbeiaardier Freek Bakker. Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort studeerde hij bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius en behaalde in 2005 zijn Master-diploma. Daarnaast studeerde hij schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en had hij orgelles van Nico Poorter en Wout van Andel. Wim was jarenlang werkzaam als muziekdocent en koordirigent. Nu is hij stadsbeiaardier van Harderwijk, Hilversum, Nijkerk, Tiel, Velsen en vaste bespeler van het glascarillon in De Zingende Toren te Leidsche Rijn.
Meer informatie op www.wimdebeiaardier.nl.

Open Monumentendag 9 september

Op Open Monumentendag, komende zaterdag 9 september, laat het Doesburgse Carillon op een bijzondere wijze van zich horen. Het speelt namelijk verzoeknummers van bezoekers van het oude centrum van de stad. Zoals je vroeger je lievelingsmuziek beluisterde via de jukebox in het café, geef je nu je verzoeknummer op bij het informatiepunt van het Carillon in de Roggestraat bij het Stadhuis. En even later hoor je dan beiaardier Frans Haagen het lied van jouw keuze spelen op het carillon in de toren van de Martinikerk! Modern of klassiek, van Beatles tot Bach. Zaterdag 9 september is de “carillon-jukebox” actief. Stopte je in het verleden een gulden in de jukebox voor een paar nummers, nu is een bijdrage in de collectebus welkom!

Studentenbespeling 19 augustus

Zaterdag 19 augustus zal Jessica Simonetti de derde en laatste studentenbespeling van dit jaar verzorgen.
Jessica woont in Almere en is bestuurslid bij de Stichting Carillons Almere. Zij studeert beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.
Vorig jaar heeft Jessica ook het Doesburgs carillon bespeeld.

Studentenbespeling 12 augustus

Zaterdag 12 augustus om 14.00 uur zal Jim Startman de tweede studentenbespeling op het Doesburgs carillon van dit jaar verzorgen. Startman is afkomstig uit Winterswijk en heeft de opleiding mediaredactiewerker gevolgd. Hij is nu tweedejaars student aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.

Culturele Zondagbespeling 6 augustus

Het beiaardconcert op de culturele zondag 6 augustus staat in het kader van het Hanzejaar dat dit jaar in Doesburg en acht andere steden wordt gevierd. Het verbindende element tussen al deze Hanzesteden is het water. Het Hanzeverbond was van oorsprong, in de middeleeuwen, een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee, verder waren steden in de Lage Landen (het huidige België en Nederland), Denemarken, Noorwegen Zweden en Polen aangesloten. Het programma bestaat uit composities rondom het thema ‘water’.
Zo klinken er delen uit de suite Watermusic van Handel, ‘Auf dem Wasser zu Singen’ van Schubert en het ‘Venetiaans Gondellied’ van Mendelssohn, Daarnaast diverse evergreens en songs met als thema water; ‘Deep River’ – Spiritual, – ‘I Am sailing’ – Rod Stuart, – ‘Sitting on the dock of a bay’ – Otis redding, ‘Like a bridge over troubled water’ – Simon & Garfunkel en ‘Up the lazy river ‘van The Mills brothers . Stadsbeiaardier Frans Haagen speelt van 14.00 – 15.00 uur op de beiaard van de Martinikerk te Doesburg.

Studentenbespeling

De eerste studentenbespeling dit jaar zal worden verzorgd door Casper Struijk, op zaterdag 5 augustus 2023 van 14.00 tot 15.00 uur.
Struijk is in 2004 in Rijssen geboren. Hij studeert orgel, piano en basso continuo. Aan de Nederlandse Beiaardschool studeert hij beiaard bij Christiaan Winter en Tommy van Doorn. Tommy van Doorn heeft in 2020 zijn master beiaard op de Martinitoren in Doesburg behaald. Als beiaardier geeft Casper Struijk maandelijks een bespeling op de carillons van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort.

Midzomerconcert

Op de langste dag van het jaar, het midden van de zomer, de avond van 21 juni zal het traditionele Midzomerconcert gegeven worden op het Carillon van de toren van de Martinikerk in Doesburg. De ervaring is, dat deze speciale carillonbespeling door Stadsbeiaardier Frans Haagen plezierig zal klinken en vol verrassingen zit. Een van die verrassingen is de voordracht van gedichten als afwisseling tussen de verschillende klokkenspelen. De bekende voormalige stadsdichter Jan Ravensteijn zal deze gedichten laten horen in de tuin van mevrouw Margriet Verkade, gelegen in de Gasthuisstraat, naast het Laliquemuseum.
De Stichting Doesburgs Carillon organiseert dit bijzondere concert voor haar donateurs. . Maar ieder die (nog) geen donateur is, is van harte welkom. Al met al een mooie gelegenheid om in de stilte van de avond te luisteren naar carillonklanken èn naar gedichten! Een uur genieten van de rijkdom, die het Doesburgs Carillon toevoegt aan het goede leven in onze stad. De tuin is open vanaf 20.30 uur en de bespeling begint om 21.00 uur. De toegang is gratis en na afloop wordt het glas geheven.

Culturele Zondagbespeling 4 juni 2023

Zondag 2 juni, op de maandelijkse Culturele Zondag, klinkt traditiegetrouw ook weer het carillon van de Martinitoren in Doesburg over de stad.
Van 14.00 tot 15.00 zal stadsbeiaardier Frans Haagen het carillon bespelen, waarbij divers repertoire uit verschillende perioden uit de muziekgeschiedenis zal klinken. Van Barok tot de hedendaagse tijd, van klassiek tot salonmuziek, en van barokdans tot tango.
Kortom…een gevarieerd programma met vooral veel “luchtig” repertoire zal over de stad klinken.Culturele Zondagbespeling 7 mei 2023

Zondag 7 mei is er weer van 14.00 – 15.00 uur de maandelijkse beiaard bespeling op de Culturele Zondag in Doesburg. Mei, de maand van de ontwakende natuur en de ontluikende bloemen. Ook is het de maand van Moederdag en in de katholieke traditie de Maria maand. Al deze thema’s zijn aanwezig in het programma van de bespeling.

Culturele Zondagbespeling 2 april 2023

De maandelijkse culturele zondag in Doesburg op 2 april valt dit jaar op Palmzondag welke het begin is van de Goede Week in aanloop naar Pasen. Het maandelijkse beiaardconcert door stadsbeiaardier Frans Haagen van 14.00 – 15.00 uur zal dan ook geheel hiervan in het teken staan. Diverse koordelen en aria’s uit de Johannespassion en de Mattheuspassion van J.S.Bach zullen vanaf de Martinitoren klinken.  Uit de Mattheuspassion klinkt ondermeer het openingskoor “Kommt, ihr Töchter”, de aria “Blute nur”, “Ich will Dir mein Herze schenken” en het bekende “Erbarme dich”. Uit de Johannespassion klinkt onder andere de aria “Ich folge dir gleichfalls” en het slotkoor “Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine”.  De maandelijkse beiaardconcerten op de culturele zondag worden georganiseerd door de Stichting Doesburg Carillon en mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van de vele donateurs van de stichting.

Matthäus Passion bespeling 19 maart 2023

Op zondag 19 maart zal door het Luthers Ensemble de Matthäus Passion worden uitgevoerd in de Martinikerk.
Voorafgaand aan deze uitvoering zal stadsbeiaardier Frans Haagen gedeelten uit de Matthäus Passion op het carillon ten gehore brengen, van 14.00 tot 14.45 uur.

Culturele Zondagbespeling 5 maart 2023

Op de komende Culturele Zondag 5 maart staat het beiaardconcert door stadsbeiaardier Frans Haagen van 14.00 – 15.00 uur in het teken van muziek van diverse componisten uit de renaissance. Dit als aanloop naar het concert van De Iken Scholars uit Londen dat meteen na het beiaardconcert start in de Martinikerk te Doesburg.  Zij presenteren een programma met koormuziek van de Franco- Vlaamse Renaissance componist Orlandus Lassus (beter bekend onder naam Orlando di Lasso), gecomponeerd tijdens zijn lange dienstverband aan het Beierse hof. 
Er klinken op de beiaard van de Martini toren o.a. werken van Josquin des Prez, Jacob Obrecht, Michael Praetorius, Heinrich isaac en Giovanni Pierluigi da Palestrina.  Tevens van Orlando di Lasso naast een instrumentale Ricercar ook verschillende bewerkingen van koorwerken als ‘O occhi manza mia’, ‘Bon jour mon coeur’, ‘Der Bauer von Eselskirchen’ en natuurlijk het bekende ‘Matona mia cara’.

Culturele Zondagbespeling 5 februari 2023

De eerste culturele zondagbespeling van 2023 zal worden verzorgd door gastbeiaardier Wim Ruitenbeek.
Tussen 14.00 en 15.00 uur brengt hij een programma met werken van o.a. Leonarda, Mozart en Beethoven.
Wim Ruitenbeek (1978) leerde beiaardspelen van de Nijkerkse stadsbeiaardier Freek Bakker. Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort studeerde hij bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. In 2005 behaalde hij zijn Master diploma.
Wim was jarenlang werkzaam als muziekdocent en koordirigent. Nu is hij stadsbeiaardier van Harderwijk, Hilversum, Nijkerk, Tiel, Velsen en vaste bespeler van het glascarillon in de Zingende Toren te Leidsche Rijn.
Meer informatie op wimdebeiaardier.nl

Bespelingen 2022

Kerstbespeling Carillon

Op 17 december is er in Doesburg weer een Kerstmarkt.  Ter verhoging van de kerstsfeer zal van 12.00 tot 13.00 uur  stadsbeiaardier Frans Haagen het carillon bespelen. Hij zal diverse bekende kerstliederen ten gehore brengen.
De donateurs van de Stichting Doesburgs Carillon zijn van harte uitgenodigd om op de eerste torenzolder van de Martinitoren te komen luisteren onder het genot van warme chocomel.
Andere belangstellenden zijn natuurlijk ook welkom; misschien wel een stimulans om óók donateur te worden! Dat kan ter plekke.

De ingang van de toren is aan de achterkant om de hoek van de Martinikerk. Daar is iemand aanwezig om u te verwelkomen en de weg te wijzen.

.

.

Culturele Zondagbespeling 4 december 2022

Komende zondag 4 december is er van 14.00 -15.00 uur weer het maandelijkse beiaardconcert tijdens de culturele zondag.  Deze zondag in december is de dag dat de Sint het extra druk heeft, daarom zitten er in het programma  diverse bewerkingen voor beiaard van werken die oorspronkelijk voor solo instrumenten, piano of orkest zijn gecomponeerd, met daarin bekende sinterklaasliederen verwerkt.  Onder meer  klinkt de variatiereeks over ‘O du lieber Augustin’ (melodie van ‘Daar wordt aan de deur geklopt) van A.Stadler en het Menuetto en Trio uit de symhonie 33 van P. Wranitzky waar in het trio dezelfde bekende sinterklaas melodie verstopt zit.  Ook klinken de variaties over “Zie ginds komt de stoomboot”van Kor Kuiler. En uiteraard klinken daarnaast veel andere  overbekende sinterklaasliederen vanaf de Martinitoren.  
En last but not least…..wat natuurlijk niet mag ontbreken is het Doesburgs Sinterklaaslied wat voor de landelijke Sinterklaasintocht in 1995 is gecomponeerd.
Kom het horen beneden aan de toren van de grote Martinikerk in het centrum van Doesburg.

Culturele Zondagbespeling 6 november 2022

In het weekend van Doesburg Jazz zal stadsbeiaardier Frans Haagen op zondag 7 november vanaf 14.00 uur een uur lang jazz standards op het Doesburgs Carillon spelen. Onder andere Autunm Leaves, All of me, My funny Valentine, It’s only a papermoon etc. zullen ten gehore worden gebracht.  Ook zullen tijdens de dagen van het Jazzfestival de automatische  kwartier melodieën die vanaf de toren te horen zijn aansluiten bij het Jazz festival. Het Doesburg Jazz Festival start op vrijdagavond in Podium Doesburg en eindigt zondagmiddag. Op 10 diverse locaties in de stad kan eenieder genieten van een grote variëteit aan jazz optredens. Kijk voor meer informatie op doesburgjazz.nl

Culturele Zondagbespeling 2 oktober 2022

De Culturele Zondagbespeling van zondag 2 oktober staat in het teken van
60 jaar Molukkers in Doesburg.
In 1962 kwamen de eerste Molukkers in de wijk de Ooi in Doesburg wonen.
Vorig weekend hield de Molukse gemeenschap een herdenkingstocht door de stad, waarbij foto’s van overleden ouders en andere familie werden meegedragen. Deze foto’s zijn vervolgens tentoongesteld in de Annakapel van de Martinikerk.
Op de laatste openingsdag van de expositie, zondag 2 oktober, zal stadsbeiaardier Frans Haagen van 14.00 tot 15.00 uur traditionele Molukse liederen ten gehore brengen.

Doesburgs Carillon wordt Jukebox

Op Open Monumentendag, komende zaterdag 10 september 2022, laat het Doesburgse Carillon op een bijzondere wijze van zich horen. Het speelt namelijk verzoeknummers van bezoekers van het oude centrum van de stad. Zoals je vroeger je lievelingsmuziek beluisterde via de jukebox in het café, geef je nu je verzoeknummer op bij het informatiepunt van het Carillon in de Roggestraat bij het Stadhuis. En even later hoor je dan beiaardier Frans Haagen het lied van jouw keuze spelen op het carillon in de toren van de Martinikerk! Modern of klassiek, van Beatles tot Bach. Van 14.00 tot 14.45 uur en van 15.30 tot 16.15 uur is de “carillon-jukebox” actief. Stopte je in het verleden een gulden in de jukebox voor een paar nummers, nu is een bijdrage in de collectebus welkom!

Studentenbespeling 27 augustus 2022

Zaterdag 27 augustus zal Dennis Vallenduuk de laatste studentenbespeling van dit jaar verzorgen.
Sinds 2014 is Dennis als organist en dirigent gregoriaans verbonden aan de Plechelmusbasiliek
te Oldenzaal. Hij is tevens begeleider van het Stadjongenskoor Oldenzaal en dirigent van het vocaal
mannenensemble Esquire. Hij is ook werkzaam als componist.
Sinds 2018 volgt hij de opleiding tot beiaardier bij Frans Haagen aan de Nederlandse Beiaardschool te
Amersfoort.
Op het programma staan o.a. werken van Zamboni en Händel. De bespeling wordt afgesloten met een aantal Franse chansons.

Studentenbespeling 13 augustus 2022

Zaterdag 13 augustus zal Sander van der Houten de derde studentenbespeling van dit jaar voor zijn rekening nemen.
In 2013 slaagde Sander cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het Conservatorium Zwolle. Hij is organist van drie kerken in Kampen en dirigent van diverse koren. Sinds medio 2021 studeert hij beiaard bij Frans Haagen en Christiaan Winter aan de Beiaardschool in Amersfoort, onderdeel van de HKU te Utrecht. 
Op het programma staan o.a. “Aria Sebaldina” van J. Pachelbel, “Suite Beiermuziek” van W. Paap. Verder nog “Suite nr.1 voor carillon” van J. Courter.
De bespeling is van 14.00 tot 15.00 uur.

Studentenbespeling 30 juli 2022

Zaterdag 30 juli van 14.00-15.00 uur zal Jeroen Heijungs de tweede studentenbespeling van dit jaar verzorgen. Jeroen studeert aan de Beiaardschool te Amersfoort.
Op het programma staan o.a. “Concerto” van Vivaldi, “Lullabye” van Billy Joel en “Sous le ciel de Paris” van Hubert Giraud.

Studentenbespeling 16 juli 2022

Ook deze zomer zal het Doesburgs Carillon worden bespeeld door studenten van de Beiaardschool Amersfoort.
Zaterdag 16 juli zal Jessica Simonetti als eerste een bespeling verzorgen. Vanwege de activiteiten rond Verrassend Doesburg dit weekend, vindt de bespeling plaats van 11.00 tot 12.00 uur.
Op het programma staan o.a. “Gavotte en Rondeau” van J.S. Bach, “Vier Dansen” van Hengeveld, “Melody Africana” van Ludovice Einaudi. Er wordt afgesloten met “La Vita é Bella” van Nicola Piovani.

Culturele Zondag bespeling 3 juli 2022

De maandelijkse Culturele Zondagbespeling op de beiaard van de Martinitoren in Doesburg zal zondag 3 juli verzorgd worden door gastbeiaardier Tommy van Doorn.Op het programma staat voornamelijk franse muziek ivm de start van de Tour de France, o.m. Couperin en Franse chansons. Verder zomerse muziek en klassiek werk van Van Eyck, Bach en Scarlatti.Tijd: 14.00-15.00 uur.

Midzomeravond carillonconcert

Ook dit jaar wordt – in de week van de langste dag – door stadsbeiaardier Frans Haagen het midzomeravond-carillonconcert gegeven op het carillon van de Grote- of Martinikerk. . Hoewel het carillon overal in de binnenstad te beluisteren valt, komen de luisteraars toch graag naar de grote tuin van mevrouw Verkade in de Gasthuisstraat (Naast museum Lalique) om daar met elkaar van de muziek te genieten.
Het wordt een bijzonder concert: een speciaal voor klokkenspel bewerkte versie van de opera “Die Zauberflöte” van W.A. Mozart wordt ten gehore gebracht.
Die Zauberflöte is een sprookjesopera, waarin de vogelvanger Papageno zijn geluk vindt bij Papagena. En ook prins Tamino en prinses Pamina worden gelukkig met elkaar. En de beide koppels gaan ook nog deel uitmaken van een groep rondom de Tempel der Wijsheid, waarbij ze tegengewerkt worden door de duistere praktijken van de Koningin van de Nacht. Dankzij ingrijpen van priester Sarastro wordt zij aan de kant gezet en zegevieren de schoonheid, het licht en de wijsheid. De verbindende teksten, waarin het verhaal van de opera verteld wordt, worden voorgedragen door Bert Bomer. Luisterend naar de muziek van het carillon hoor je diverse bekend geworden melodieën uit de opera.
Deze bewerking van Die Zauberflöte heeft al geklonken op verschillende carillons in het land en is nu te beluisteren in Doesburg!

Het concert vindt plaats op zaterdagavond 25 juni om 21.00 uur. Inloop vanaf 20.30 uur. Donateurs van de Stichting Doesburgs Carillon zijn van harte uitgenodigd in de tuin aan de Gasthuisstraat, maar ook wie (nog) geen donateur is, is zeer welkom! U vindt de tuin via de inrit naast Museum Lalique. De toegang is gratis. Er staat wel een collectebus ter bestrijding van de onkosten. Na de uitvoering is er gelegenheid om met een glas elkaar te ontmoeten. We hopen op een mooie en muzikale avond met veel bezoekers!

Bespeling Culturele Zondag 5 juni 2022

Zondag 5 juni op de maandelijkse culturele zondag, klinkt traditiegetrouw ook weer het carillon van de Grote Kerk in Doesburg over de stad. Van 14-15 uur bespeelt stadsbeiaardier Frans Haagen de beiaard, waarbij divers repertoire uit verschillende perioden van de muziekgeschiedenis zal klinken. Van Barok tot de hedendaagse tijd.
Natuurlijk ook repertoire dat te maken heeft met Pinksteren, de liturgische feestdag die ook op 5 juni wordt gevierd in alle kerken.
Bekend is natuurlijk de oude Gregoriaanse Hymne ‘Veni Creator Spiritus’. Maar ook vanuit het lichtere repertoire mag natuurlijk ‘Op een mooie Pinksterdag’ van Annie M.G. Schmidt niet ontbreken. Dit is meteen een aanleiding om nog wat meer oudere en nog steeds bekende liedjes van Annie M.G.Schmidt te laten klinken.

Bespeling Culturele Zondag 1 mei 2022

Zondag 2 mei is er weer van 14.00 – 15.00 de maandelijkse beiaard bespeling op de eerste dag van de maand. Bij de maand mei denkt iedereen wel aan verder ontwakende natuur, bloemen, Moederdag, Marialiederen, oude mei liedjes, de lente, zonovergoten terrassen die weer open zijn, enzovoort. Al deze thema’s zijn aanwezig in het programma van de bespeling. Deze staat helemaal in het teken van de maand mei.

Bespeling Culturele Zondag 3 april 2022

Tijdens de bespeling op Culturele Zondag 3 april zal de beiaard van de Martinitoren worden bespeeld door
gastbeiaardier Roel Smit. Hij is voor Doesburg geen onbekende; van 1989 tot 2012 was Roel Smit de stadsbeiaardier van Doesburg.
Daarnaast was hij ruim 40 jaar stadsbeiaardier in Deventer. Tot 2012 Tot 2012 was Roel Smit de vaste bespeler van het Deventer Hemonycarillon in de Lebuïnustoren.
De gemeente Deventer eerde hem in 1994 met de toekenning van de “Gulden Adelaar”, een door de stad zelf ingestelde culturele onderscheiding.
Momenteel bespeelt hij nog wekelijks de beiaard in Doetinchem en Hengelo (Ov).
Hij verheugt zich op de hernieuwde kennismaking met de fraaie beiaard in Doesburg.

Bespeling voorafgaand aan de Matthäus Passion

Op zondag 20 maart 2022 wordt om 15.00 uur de Matthäus Passion uitgevoerd in de Martinikerk.
Voorafgaand, van 14.15 tot 14.45 uur zal stadsbeiaardier Frans Haagen gedeelten uit de Matthëus vanaf het carillon ten gehore brengen.

Boodschap van vrede voor Oekraïne, vanuit torens uit de hele wereld

Aan alle beiaardiers van over de hele wereld is gevraagd om bij te dragen aan een symbolische muzikale actie naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Vanuit de torens wordt een boodschap van vrede uitgedragen, met o.a. Oekraïense liederen. Deze boodschap zal weerklinken in het weekend van 5 maart, niet alleen in Europa, maar ook in Amerika, Azië en Australië.

In Doesburg sluit stadsbeiaardier Frans Haagen op zondag 6 maart aan bij deze wereldwijde actie. In de beiaardbespeling van 14.00 – 15.00 uur laat hij diverse Oekraïense liederen horen. Zo werd één van de liederen “Marigolds” (Goudsbloemen, een symbool van Oekraïene) voor carillon bewerkt door de Oekraïense beiaardier Iryna Riabchun.

Ook klinkt er verder divers repertoire rondom het thema VREDE.

Deze actie is opgezet vanuit de Beiaard Wereld Federatie, en wordt ten volle ondersteund door de Russische beiaardiers. De afgelopen decennia is een beiaardcultuur gestart in zowel Rusland als Oekraïne, met nieuwe beiaarden in Kiev en Sint-Petersburg. In beide landen zijn er beiaardiers die een beiaarddiploma hebben behaald, daarnaast zijn er nieuwe beiaardstudenten. Alle beiaardiers werken samen, welk land van origine dan ook.

Sinds mensenheugenis bestaat er een verband tussen klokken en vrede. Al ver voor onze jaartelling trachtte men immers met het geluid van klokken onheil af te weren.

Deze bespeling is extra speciaal omdat Doesburg een vredes beiaard heeft. De vier grootste klokken kregen na de restauratie namen van personen die zich na 1945 hebben ingezet voor de wereldvrede:Koningin Wilhelmina, met het randopschrift “Gods adem is langer dan de onze”.Paus Johannes XXIII, met “Dat door herstel van de juiste sociale orde alle volkeren eindelijk voorspoed, vrede en vreugde mogen genieten”.President John F. Kennedy, met “Tegenwoordig kan geen volk zijn toekomst alleen opbouwen”.Robert Schumann (de Europa-klok), met “Het nationale groeit naar het bovennationale”.

In mei 2015 is een nieuwe lage es-klok toegevoegd, gegoten door de Fa. Eijsbouts. Op 5 mei is deze klok, ook een vredesklok, ingeluid. Het heeft als randopschrift een citaat van Nelson Mandela: “It always seems impossible until it’s done”.

Dat deze vredesboodschap mag weerklinken uit de torens van de hele wereld!

Scholenproject

Na twee jaar gaat het scholenproject van de Stichting Carillon Doesburg weer van start.
Op de woensdagochtenden 16 en 23 februari zullen de eerste groepen basisschool leerlingen de Martinitoren en aansluitend museum de Roode Toren bezoeken.

In de Martinitoren krijgen ze uitleg over het carillon en kan de speelcabine bezocht worden. Dit wordt gecombineerd met de wekelijkse marktbespeling op de woensdagochtend. De marktbespeling zal op deze dagen een wat ander karakter hebben; afgestemd op de leeftijd van de jonge bezoekers

Culturele Zondag 6 februari 2022

Zondag 6 februari tussen 14.00 en 15.00 uur klinkt een afwisselend programma vanaf de beiaard in de Martinitoren in Doesburg. Begonnen wordt met de Sonate voor hobo en basso continuo van C. Ph. E. Bach en enkele kortere sonates van Franz Benda. Vervolgens klinken er verschillende delen uit de liederen cyclus Winterreise van Franz Schubert. Te horen is onder andere Gute Nacht, Gefrorne Tränen, Der Leierman en Der Lindenbaum. Ook klinkt van Vivaldi uit de Vier Jaargetijden het largo uit het L‘Inverno. Bij de winter hoort ijs en schaatsen, daarom mag natuurlijk de bekende schaatsenrijderswals Les Patineurs van E.Waldteufel niet ontbreken.

Culturele Zondag concert 2 januari 2022

Op de eerste Culturele Zondag van het jaar, op zondag 2 januari, zal het carillonconcert worden verzorgd door gastbeiaardier Tommy van Doorn.
Van Doorn heeft zijn master examen beiaard in 2020 op het Doesburgs Carillon gedaan.
Op het programma staan nieuwjaarsliederen, zoals Happy New Year van Abba, New Years Day van U2. Daarnaast klassieke werken van Bach en Vivaldi. Er wordt afgesloten met de bekende Radetzkymars.
Tijd: 14.00 tot 15.00 uur.

I