Agenda

  • Elke woensdag marktbespeling carillon van 10.00 tot 11.00 uur
  • Eerste zondag van de maand, de Culturele Zondag, carillonbespeling van 14.00 tot 15.00 uur

Bespelingen 2024

Studentenbespeling 20 juli

Deze zomer vinden er weer studentenbespelingen plaats op het Doesburgs carillon. De eerste in juli, en in augustus nog twee. De bespelingen zijn steeds op een zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur.
Zaterdag 20 juli zal Jessica Simonetti de eerste bespeling verzorgen. Jessica heeft het Doesburgs carillon al twee keer eerder bespeeld. Vorige maand heeft zij haar master beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort behaald.

Culturele Zondag 7 juli

Het maandelijkse beiaardconcert van 14.00-15.00 uur op de Culturele Zondag in Doesburg zal deze keer geheel gevuld zijn met beiaardbewerkingen van composities van W.A.Mozart. De aanleiding voor dit concert is de 80e verjaardag van oud burgemeester van Doesburg, Hermen Overweg. Van december 1991 tot december 2008  was hij burgemeester in Doesburg, waar hij mede aan de wieg stond van de oprichting van de Stichting Doesburgs Carillon. Daarnaast was hij van 2000 tot 2005 voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging.
Naast enorm beiaardliefhebber is Overweg ook een groot liefhebber van de componist W.A.Mozart.
Dit alles is aanleiding om tijdens het concert zowel Hermen Overweg te eren, als ook de componist Mozart. Er klinkt o.a. de Wiener Sonatine 1, het langzame deel uit het bekende Klarinetconcert, het Adagio uit pianoconcert no. 23, enkele aria’s en Duitse Dansen. Het concert is goed te beluisteren vanaf een van de vele terrassen rondom de Martinikerk.

Midzomerconcert 21 juni

Op vrijdag 21 juni, de langste dag, wordt het jaarlijkse Midzomer-carillonconcert gehouden vanuit de toren van de Martinikerk in Doesburg. Beiaardier Frans Haagen laat het centrum van de stad genieten van de prachtige klanken van het carillon, volgens kenners één van de mooiste van het land.
Het wordt een bijzonder concert, belooft de organisatie. Vanaf de trans van de toren klinkt door grote luidsprekers orkestmuziek, die wordt gemengd met de klanken van het carillon. Op een van de terrassen in het centrum of wandelend door de stad is de muziek goed te horen.
In verband met de voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk die avond om 21.00 uur wordt gespeeld, begint het concert om 19.30 uur, vroeger dan normaal. Het duurt ongeveer een uur. Het concert wordt onder andere mogelijk gemaakt door een subsidie van de Doesburgse Gestichten én door de donateurs van de Stichting Doesburgs Carillon. Zij zijn uitgenodigd om van de muziek te genieten en elkaar te ontmoeten in de tuin van de familie Slijkhuis in de Kloosterstraat.

Manifestatie “Van knekel tot klepel” op 1 juni 2024

Voor het eerst vindt er een intensieve samenwerking plaats tussen de organisatie van de Martinikerk, Stichting Stad en Ambt Doesborgh en Stichting Doesburgs Carillon.
Stap in de rijke geschiedenis van de Martinikerk tijdens “Van knekel tot klepel”, een buitengewone ontdekkingreis die u meeneemt door de verborgen verhalen van deze historische plek. Laat u inspireren door de boeiende lezingen van historici zoals Paul le Blanc en Frans Westra en musicus Frans Haagen. Na de lezingen zal Frans Haagen een carillonbespeling verzorgen.
Het evenement begint om 14.00 uur. Tijdens uw bezoek krijgt u ook de kans om gratis Zilvermuseum Doesburg te verkennen; een ware schatkamer van ambacht en kunst. En natuurlijk, wat is een ontdekkingsreis zonder een moment van ontspanning? Geniet van een kopje koffie of thee terwijl u zich onderdompelt in de prachtige omgeving. Vergeet niet te luisteren naar de betoverende klanken van het orgel met een speciale bijdrage van Wilbert Berendsen.ur, maar voel u vrij om al vanaf 13.30 de sfeer te proeven in de kerk.
Tijdens uw bezoek krijgt u ook de kans om gratis Zilvermuseum Doesburg te verkennen; een ware schatkamer van ambacht en kunst. En natuurlijk, wat is een ontdekkingsreis zonder een moment van ontspanning? Geniet van een kopje koffie of thee terwijl u zich onderdompelt in de prachtige omgeving. Vergeet niet te luisteren naar de betoverende klanken van het orgel met een speciale bijdrage van Wilbert Berendsen.
Dit is een unieke kans om Martinikerk op een heel nieuwe manier te ervaren. Reserveer nu uw plek voor dit onvergetelijke evenement en laat u verrassen!
Entreeprijs is € 7,50 p.p.

Muziekquiz vanaf het carillon op 5 mei

Op Culturele zondag 5 mei zal om 14 uur er een muziek quiz plaatsvinden in het hart van de binnenstad Doesburg. In samenspraak met Ruud Wijlhuizen, initiatiefnemer van dit evenement en eigenaar van eetcafé Bruut in de Roggestraat en beiaardier Frans Haagen is dit in korte tijd tot stand gekomen.
Er zullen 25 fragmenten van bekende melodieën vanaf de klokkentoren te horen zijn. Alle omliggende horeca van de Martinitoren is geïnformeerd over deze muziekquiz zodat ze hun gasten kunnen verrassen. Uiteraard kunnen alle bewoners en bezoekers van de binnenstad ook aan deze muziek quiz deelnemen. Iedereen kan een wedstrijdformulier ophalen bij Eetcafé Bruut en ergens gaan zitten rondom de klokkentoren zodat men de melodieën goed kan horen.
Na afloop om ca 15.00 uur kan men de wedstrijdformulieren weer inleveren bij Eetcafé Bruut en zal de beiaardier en een aantal bestuursleden van het Carillon de formulieren controleren. Om ca 17.00 u zullen de winnaars bekend worden gemaakt. Er zijn diverse prijzen te winnen geschonken door de Doesburgse ondernemers waaronder een diner voor twee bij Eetcafé Bruut in de Roggestraat.

Het inschrijfgeld bedraagt €2,50 welk bedrag ten goede komt aan het Doesburgs carillon.

Culturele Zondagbespeling 7 april 2024

Op 7 april 2024 zal gastbeiaardier Wim Ruessink het carillon van de Martinikerk bespelen van 14.00 tot 15.00 uur.
Wim Ruessink  studeerde aan het Twents Conservatorium de hoofdvakken orgel (docerend (1988), uitvoerend musicus (1990)) en kerkmuziek (1989)) bij onder andere Gijs van Schoonhoven. In 2012 studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort (Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht) af als beiaardier (Bachelor of Music) bij Frans Haagen en Gijsbert Kok. Als cantor-organist is hij verbonden aan de Protestantse Gemeente te Winterswijk en als beiaardier aan de Oude Calixtustoren te Groenlo en de Jacobstoren te Winterswijk. Verder is hij als dirigent verbonden aan het Eibergs Mannenkoor en het Varssevelds Mannenkoor en als artistiek leider aan het Achterhoekse projectkoor OAZE. Voor meer informatie kunt u kijken op www.wimruessink.nl.
Hij zal diverse composities, arrangementen en improvisaties laten horen die bij het thema “Een vleugje lente” passen.

Muziek rondom thema Vrede en de Lijdenstijd vanaf het carillon

De afgelopen week klonken er op veel carillons in en buiten Nederland liederen en composities rondom het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Deze muzikale vredesboodschap is niet alleen voor de oorlog in Oekraïne, maar ook voor de slachtoffers van andere brandhaarden en conflicten in de wereld zoals in Gaza, Israël, Jemen, Soedan. Tijdens het beiaardconcert op de Culturele Zondag van 3 maart zal stadsbeiaardier Frans Haagen divers repertoire spelen wat aansluit bij het thema van deze dag. Zo klinken er diverse Oekraïense liederen. Eén van deze liederen “Marigolds” (Goudsbloemen, een symbool van Oekraïene) werd voor carillon bewerkt door de Oekraïense beiaardier Iryna Riabchun. Van Mendelssohn klinkt het bekende “ Verleih uns Frieden’, daarnaast klinken er vanwege de lijdenstijd enkele aria’s uit de Mattheus Passion van J.S.Bach.

Culturele Zondagbespeling 7 januari 2024

Zondag 7 januari is er zoals altijd tijdens de culturele zondag in Doesburg van 14.00 – 15.00 weer een beiaardconcert. Stadsbeiaardier Frans Haagen speelt een programma passend bij de start van het nieuwe jaar met veel muziek van de Strauss familie. Onder andere de “Wiener Bonbons” zullen van af de toren van de Martinikerk klinken. Verder ook diverse werken die ook op 1 januari tijdens het traditionele Nieuwjaarsconcert vanuit Wenen te horen waren.

Culturele Zondagbespeling 4 februari 2024

Tijdens de Culturele Zondag op 4  februari 2024 zal stadsbeiaardier Frans Haagen weer het op die dag traditionele carillonconcert verzorgen tussen 14.00 en 15.00 uur.  Het programma van het concert is zeer divers van inhoud.  Spaanse barokmuziek van o.a. Duron en Andreu,  Sarabande en variaties van J.S. Bach en enkele delen uit de “Winterreise” van F.Schubert.
Dit alles klinkt vanaf de beiaard in de Martinitoren te Doesburg. Deze beiaard wordt als een van de fraaiste van het land beschouwd.

Bespelingen 2023

Kerstmuziek vanaf het Carillon tijdens de Winterfair Doesburg

Op zondag 17 december zal stadsbeiaardier Frans Haagen van 15.00-16.00 uur nog meer kerstsfeer in de stad brengen door verschillende nationale en internationale advents- en kerstliederen te spelen op het carillon van de Martinikerk. Van barok (aria’s uit het Weihnachts-oratorium van J.S.Bach) tot de meest nieuwe en moderne kerstliederen, Engelse Carols en Amerikaanse Christmas Songs zullen vanaf de toren klinken.

Culturele Zondag 3 december 2023

Komende zondag 3 december is er van 14.00 -15.00 uur weer het maandelijkse beiaardconcert tijdens de culturele zondag. Deze zondag in december is de dag dat de Sint het extra druk heeft, daarom zitten er in het programma diverse bewerkingen voor beiaard van werken die oorspronkelijk voor solo instrumenten, piano of orkest zijn gecomponeerd, met daarin bekende sinterklaasliederen verwerkt.
Onder meer klinkt de variatiereeks over ‘O du lieber Augustin’ (melodie van ‘Daar wordt aan de deur geklopt) van A.Stadler en het Menuetto en Trio uit de Symhonie 33 van P. Wranitzky waar in het trio dezelfde bekende sinterklaas melodie verstopt zit. Ook klinken de variaties over “Zie ginds komt de stoomboot”van Kor Kuiler. En uiteraard klinken daarnaast veel andere overbekende sinterklaasliederen vanaf de Martinitoren.
En last but not least…..wat natuurlijk niet mag ontbreken is het Doesburgs Sinterklaaslied wat voor de landelijke Sinterklaasintocht in 1995 is gecomponeerd.

Een weekend lang jazz en blues uit de Martinitoren

In het weekend van 3 t/m 5 november 2023 vindt in Doesburg weer het Jazzfestival plaats.
Op Culturele Zondag 5 november speelt Frans Haagen tussen 15.00 en 16.00 uur bekende
jazzclassics als All of me, Lullaby of birdland en Satin doll.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is op Culturele Zondag, begint de bespeling dus om 15.00 uur
ipv om 14.00 uur.

In dit weekend, dus op 3,4, en 5 november staan  ook de kwartiermelodieën In het teken van jazz.
Afwisselend op de kwartieren voor en na het uur en op elk heel en half uur horen we Georgia, ‘in ieder geval iets van Gershwin’, Brubecks Take Five, Ain’t Misbehavin’, Pallissander Rag, Jazzy Little Brown en Fascinating.

Culturele Zondagbespeling 1 oktober 2023

Gastbeiaardier Wim Ruitenbeek zal op 1 oktober de Culturele Zondagbespeling verzorgen, van 14.00 tot 15.00 uur.
Wim Ruitenbeek (1978) leerde beiaardspelen van de Nijkerkse stadsbeiaardier Freek Bakker. Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort studeerde hij bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius en behaalde in 2005 zijn Master-diploma. Daarnaast studeerde hij schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en had hij orgelles van Nico Poorter en Wout van Andel. Wim was jarenlang werkzaam als muziekdocent en koordirigent. Nu is hij stadsbeiaardier van Harderwijk, Hilversum, Nijkerk, Tiel, Velsen en vaste bespeler van het glascarillon in De Zingende Toren te Leidsche Rijn.
Meer informatie op www.wimdebeiaardier.nl.

Open Monumentendag 9 september 2023

Op Open Monumentendag, komende zaterdag 9 september, laat het Doesburgse Carillon op een bijzondere wijze van zich horen. Het speelt namelijk verzoeknummers van bezoekers van het oude centrum van de stad. Zoals je vroeger je lievelingsmuziek beluisterde via de jukebox in het café, geef je nu je verzoeknummer op bij het informatiepunt van het Carillon in de Roggestraat bij het Stadhuis. En even later hoor je dan beiaardier Frans Haagen het lied van jouw keuze spelen op het carillon in de toren van de Martinikerk! Modern of klassiek, van Beatles tot Bach. Zaterdag 9 september is de “carillon-jukebox” actief. Stopte je in het verleden een gulden in de jukebox voor een paar nummers, nu is een bijdrage in de collectebus welkom!

Studentenbespeling 19 augustus 2023

Zaterdag 19 augustus zal Jessica Simonetti de derde en laatste studentenbespeling van dit jaar verzorgen.
Jessica woont in Almere en is bestuurslid bij de Stichting Carillons Almere. Zij studeert beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.
Vorig jaar heeft Jessica ook het Doesburgs carillon bespeeld.

Studentenbespeling 12 augustus 2023

Zaterdag 12 augustus om 14.00 uur zal Jim Startman de tweede studentenbespeling op het Doesburgs carillon van dit jaar verzorgen. Startman is afkomstig uit Winterswijk en heeft de opleiding mediaredactiewerker gevolgd. Hij is nu tweedejaars student aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.

Culturele Zondagbespeling 6 augustus 2023

Het beiaardconcert op de culturele zondag 6 augustus staat in het kader van het Hanzejaar dat dit jaar in Doesburg en acht andere steden wordt gevierd. Het verbindende element tussen al deze Hanzesteden is het water. Het Hanzeverbond was van oorsprong, in de middeleeuwen, een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee, verder waren steden in de Lage Landen (het huidige België en Nederland), Denemarken, Noorwegen Zweden en Polen aangesloten. Het programma bestaat uit composities rondom het thema ‘water’.
Zo klinken er delen uit de suite Watermusic van Handel, ‘Auf dem Wasser zu Singen’ van Schubert en het ‘Venetiaans Gondellied’ van Mendelssohn, Daarnaast diverse evergreens en songs met als thema water; ‘Deep River’ – Spiritual, – ‘I Am sailing’ – Rod Stuart, – ‘Sitting on the dock of a bay’ – Otis redding, ‘Like a bridge over troubled water’ – Simon & Garfunkel en ‘Up the lazy river ‘van The Mills brothers . Stadsbeiaardier Frans Haagen speelt van 14.00 – 15.00 uur op de beiaard van de Martinikerk te Doesburg.

Studentenbespeling

De eerste studentenbespeling dit jaar zal worden verzorgd door Casper Struijk, op zaterdag 5 augustus 2023 van 14.00 tot 15.00 uur.
Struijk is in 2004 in Rijssen geboren. Hij studeert orgel, piano en basso continuo. Aan de Nederlandse Beiaardschool studeert hij beiaard bij Christiaan Winter en Tommy van Doorn. Tommy van Doorn heeft in 2020 zijn master beiaard op de Martinitoren in Doesburg behaald. Als beiaardier geeft Casper Struijk maandelijks een bespeling op de carillons van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort.

Midzomerconcert

Op de langste dag van het jaar, het midden van de zomer, de avond van 21 juni zal het traditionele Midzomerconcert gegeven worden op het Carillon van de toren van de Martinikerk in Doesburg. De ervaring is, dat deze speciale carillonbespeling door Stadsbeiaardier Frans Haagen plezierig zal klinken en vol verrassingen zit. Een van die verrassingen is de voordracht van gedichten als afwisseling tussen de verschillende klokkenspelen. De bekende voormalige stadsdichter Jan Ravensteijn zal deze gedichten laten horen in de tuin van mevrouw Margriet Verkade, gelegen in de Gasthuisstraat, naast het Laliquemuseum.
De Stichting Doesburgs Carillon organiseert dit bijzondere concert voor haar donateurs. . Maar ieder die (nog) geen donateur is, is van harte welkom. Al met al een mooie gelegenheid om in de stilte van de avond te luisteren naar carillonklanken èn naar gedichten! Een uur genieten van de rijkdom, die het Doesburgs Carillon toevoegt aan het goede leven in onze stad. De tuin is open vanaf 20.30 uur en de bespeling begint om 21.00 uur. De toegang is gratis en na afloop wordt het glas geheven.

Culturele Zondagbespeling 4 juni 2023

Zondag 2 juni, op de maandelijkse Culturele Zondag, klinkt traditiegetrouw ook weer het carillon van de Martinitoren in Doesburg over de stad.
Van 14.00 tot 15.00 zal stadsbeiaardier Frans Haagen het carillon bespelen, waarbij divers repertoire uit verschillende perioden uit de muziekgeschiedenis zal klinken. Van Barok tot de hedendaagse tijd, van klassiek tot salonmuziek, en van barokdans tot tango.
Kortom…een gevarieerd programma met vooral veel “luchtig” repertoire zal over de stad klinken

Culturele Zondagbespeling 7 mei 2023

Zondag 7 mei is er weer van 14.00 – 15.00 uur de maandelijkse beiaard bespeling op de Culturele Zondag in Doesburg. Mei, de maand van de ontwakende natuur en de ontluikende bloemen. Ook is het de maand van Moederdag en in de katholieke traditie de Maria maand. Al deze thema’s zijn aanwezig in het programma van de bespeling.

Culturele Zondagbespeling 2 april 2023

De maandelijkse culturele zondag in Doesburg op 2 april valt dit jaar op Palmzondag welke het begin is van de Goede Week in aanloop naar Pasen. Het maandelijkse beiaardconcert door stadsbeiaardier Frans Haagen van 14.00 – 15.00 uur zal dan ook geheel hiervan in het teken staan. Diverse koordelen en aria’s uit de Johannespassion en de Mattheuspassion van J.S.Bach zullen vanaf de Martinitoren klinken.  Uit de Mattheuspassion klinkt ondermeer het openingskoor “Kommt, ihr Töchter”, de aria “Blute nur”, “Ich will Dir mein Herze schenken” en het bekende “Erbarme dich”. Uit de Johannespassion klinkt onder andere de aria “Ich folge dir gleichfalls” en het slotkoor “Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine”.  De maandelijkse beiaardconcerten op de culturele zondag worden georganiseerd door de Stichting Doesburg Carillon en mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van de vele donateurs van de stichting.

Matthäus Passion bespeling 19 maart 2023

Op zondag 19 maart zal door het Luthers Ensemble de Matthäus Passion worden uitgevoerd in de Martinikerk.
Voorafgaand aan deze uitvoering zal stadsbeiaardier Frans Haagen gedeelten uit de Matthäus Passion op het carillon ten gehore brengen, van 14.00 tot 14.45 uur.

Culturele Zondagbespeling 5 maart 2023

Op de komende Culturele Zondag 5 maart staat het beiaardconcert door stadsbeiaardier Frans Haagen van 14.00 – 15.00 uur in het teken van muziek van diverse componisten uit de renaissance. Dit als aanloop naar het concert van De Iken Scholars uit Londen dat meteen na het beiaardconcert start in de Martinikerk te Doesburg.  Zij presenteren een programma met koormuziek van de Franco- Vlaamse Renaissance componist Orlandus Lassus (beter bekend onder naam Orlando di Lasso), gecomponeerd tijdens zijn lange dienstverband aan het Beierse hof. 
Er klinken op de beiaard van de Martini toren o.a. werken van Josquin des Prez, Jacob Obrecht, Michael Praetorius, Heinrich isaac en Giovanni Pierluigi da Palestrina.  Tevens van Orlando di Lasso naast een instrumentale Ricercar ook verschillende bewerkingen van koorwerken als ‘O occhi manza mia’, ‘Bon jour mon coeur’, ‘Der Bauer von Eselskirchen’ en natuurlijk het bekende ‘Matona mia cara’.

Culturele Zondagbespeling 5 februari 2023

De eerste culturele zondagbespeling van 2023 zal worden verzorgd door gastbeiaardier Wim Ruitenbeek.
Tussen 14.00 en 15.00 uur brengt hij een programma met werken van o.a. Leonarda, Mozart en Beethoven.
Wim Ruitenbeek (1978) leerde beiaardspelen van de Nijkerkse stadsbeiaardier Freek Bakker. Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort studeerde hij bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. In 2005 behaalde hij zijn Master diploma.
Wim was jarenlang werkzaam als muziekdocent en koordirigent. Nu is hij stadsbeiaardier van Harderwijk, Hilversum, Nijkerk, Tiel, Velsen en vaste bespeler van het glascarillon in de Zingende Toren te Leidsche Rijn.
Meer informatie op wimdebeiaardier.nl

I